DevOps, işletmelerin hizmet ve uygulamaları geleneksel yazılım geliştirme süreçlerinden çok daha hızlı sunmasını kolaylaştırmak için oluşturulan süreç ve araçların bir kombinasyonu olarak tanımlanır. Müşterilerin bir organizasyonun sunduğu uygulamalara olan güvenini artırmaya yardımcı olur, böylece şirketin gelişmesine ve iş hedeflerine daha hızlı ulaşmasına olanak tanır.

DevOps, daha işbirlikçi bir yaklaşım benimsemek için yazılım geliştirmede geleneksel olarak bir araya getirilmiş ekiplerden ayrılmaya odaklanır. DevOps modeli kapsamında, geliştirme ve operasyon ekipleri, geliştirmeden dağıtıma kadar tüm proje yaşam döngüsü boyunca sürekli uyum içinde çalışır.

Güvenlik ana odak olduğunda, kalite güvence ekibi uygulama yaşam döngüsü boyunca DevOps ekibiyle koordinasyonlu şekilde çalışır. Bu durumda, bazı DevOps ekipleri DevSecOps olarak da anılır. QA ekibiyle yakın koordinasyon, sağlanan hizmette/uygulamada hiçbir boşluk bırakılmamasını sağlar.

Bir DevOps süreci, aşağıdaki aşamaları içeren sonsuz bir döngü olarak özetlenebilir: Teslim hattı aracılığıyla oluşturma, test etme ve serbest bırakma ve döngüyü yeniden sıfırlayan geri bildirim yoluyla planlama ve izleme. Böyle harika bir kombinasyonla ekipler, güvenilir bir şekilde uygulama geliştirmelerine yardımcı olan teknoloji yığını ve araçları kullanır. Üstelik  burada ekipler tarafından otomatikleştirilmiş süreçler kullanır. DevOps araçları, mühendislerin farklı görevleri bağımsız olarak tamamlamasına da olanak tanır. Altyapı sağlamak veya kod dağıtmak farketmeksizin bu görevleri birbirlerine bağımlı olmadan gerçekleştirebilirler. Bu nedenle DevOps modeli, genel uygulama geliştirme sürecini hızlandırır.

DevOps’un Avantajları Nelerdir?

DevOps, işletmelerin müşterilerine katma değer sağlamasına yardımcı bazı avantajlara sahiptir. Bu avantajlardan en önemlileri aşağıdakileri içerir:

1. Daha akıllı çalışma ve daha hızlı serbest bırakma

DevOps ile geliştirme ekibiniz gerekli çıktıları hızlı bir şekilde yayınlayabilir. Çıktıların daha hızlı piyasaya sürülmesi, işletmenizi günümüzün acımasız iş dünyasında çok önemli olan rakiplerinizin önünde tutar. Bu yüzden işletmeler, gözden geçirme döngülerinin otomatikleştirilmemesi durumunda yayın sürecini yavaşlatacağını anlamalıdır.

Ayrıca, farklı araçların dahil edilmesi, bağlam değiştirmeye ve daha yüksek maliyetlere yol açacaktır. DevOps, bu endişe verici durumların düzeltilmesine yardımcı olabilir.

2. Sorunları hızlıca çözme

Hız ve doğruluğun çok önemli olduğu iş dünyasında, hızlı bir geri bildirim döngüsü gelişmenize yardımcı olur. DevOps ile iletişim süreci sorunsuz hale gelir, bu sayede sorunları çözmek için gereken süre en aza indirilir. Açık iletişim olmadan, uzun vadede ciddi yansımaları olacak kilit konular akıldan çıkabilir. DevOps, sorunların çözülmesine yardımcı olan açık iletişimi destekler.

3. Ekipler arasında daha iyi işbirliği

DevOps, ekipler arasında daha dinamik ve 24 saat kesintisiz iletişimin yolunu açar. Küresel olarak dağıtılan ekipler arasında karşılıklı işbirliği ve entegrasyon için bir ortam sağlar. Ekipler arasındaki geleneksel departman engellerini ortadan kaldırmak, her ekip üyesinin teslimat zaman çizelgelerini karşılamaktan eşit derecede sorumlu hissettiği yeni bir sahiplenme duygusu oluşturur. Bu işbirliği, daha mutlu ve daha bağlı çalışanlara katkıda bulunur.

4. Yenilikçi zihniyetleri teşvik etme

DevOps ile uygulamanın devreye alma aşamaları geleneksel yöntemlere göre daha rahattır. Bunun nedeni, tüm süreci düzene sokması, kalitede herhangi bir kesinti olmamasını sağlaması ve zamanında ve verimli bir şekilde yayınlanmasına izin vermesidir. Böylece her şey yolunda olduğu için geliştirme ekibi daha iyi iş çıkarır, kalıpların dışında düşünür ve kullanıcıya ek değer sağlar. Yenilikçi bir zihniyete sahip bir geliştirme ekibine sahip olmak, herhangi bir iş organizasyonu için bir önemli bir avantajdır. Yenilikçi bir yaklaşımın kendi içinde muazzam bir kapsamı vardır ve eldeki sorunların daha iyi kalitede çözümlenmesini sağlar. Böylece DevOps aracılığıyla bir uygulamanın ufkunu genişletme süreci çok daha kolay hale gelir.

5. Daha hızlı tehdit algılama

Kodun otomatik ve sürekli olarak test edilmesi, tehdit algılama sürecini hızlandırır. Geliştiriciler, sorunlu alanları erken bir aşamada bulabildiklerinden, bunları daha hızlı çözebilirler. Bu nedenle DevOps, bir uygulamanın kalitesini ve performansını korumada ve geliştirmede hayati öneme sahiptir. Uygulamanın genel yapısı yetenekli ellerde olduğundan, birlikte çalışan ekipler gerektiğinde geri bildirim paylaşma yetkisine sahiptir.

6. Artan müşteri memnuniyeti

Geri bildirim döngüleri, DevOps’un önemli bir bileşenidir. Bu döngüler, son kullanıcıların çeşitli aşamalarda uygulama geliştirmenin ilerlemesini izlemesini sağlar. Ayrıca, uygulamayı daha müşteri odaklı hale getirmek için değişiklik önerebilir (varsa) veya girdilerini verebilirler. 

Dinamik yapıları nedeniyle geri bildirim döngüleri, geliştiricilerin ve müşterilerin aynı sayfada kalmasına yardımcı olur. Ayrıca DevOps, uygulama geliştirme sürecini hızlandırır ve teslimi kısaltır. Bu da müşteri memnuniyet oranını olumlu etkiler.

Azure DevOps Nedir?

Azure DevOps; sürüm kontrolü, raporlama, gereksinim yönetimi, proje yönetimi, test etme ve sürüm yönetimi aracılığıyla yazılım geliştirme ekiplerini destekleyen ve DevOps araç zincirindeki diğer teknolojilerle entegre olabilen Microsoft’un DevOps etkinleştirme platformunu ifade eder.

Azure DevOps, platformdan bağımsızdır. Windows, Linux veya Mac üzerinde çalışmanız veya .NET, C/C++, Python veya başka bir dil kullanmanız farketmez. Azure DevOps, platformlar arası ve diller arası uyumludur.

Azure DevOps’u uygulamak kolaydır. Azure kaynakları, bir DevOps projesini başlatmak için kullanılabilecek bir Git kodu deposu sağlar. Uygulama öngörüleri ve sürekli teslim işlem hattı, Azure’da sorunsuz bir şekilde dağıtılacak şekilde yapılandırılır. Azure portal DevOps Projects panosu, derlemeleri ve dağıtımları denetler.

Uygulamalar tamamlandıktan sonra Azure, uygulamayı barındırma da dahil olmak üzere bir dizi dağıtım seçeneği sunar. DevOps ekipleri, uygulamaları bir Windows veya Linux sanal makinesinde, bir Azure web uygulamasında veya Azure Container Service aracılığıyla barındırabilir. Azure, çok çeşitli barındırma seçenekleri sunar, dağıtım süreci basitleştirilmiş ve hızlıdır. Platform, benzersiz iş gereksinimlerine uyacak şekilde özelleştirilir.

Uygulama geliştirmek için bulutta Azure DevOps Hizmetlerini veya şirket içi Azure DevOps Sunucusunu kullanabilirsiniz.

Azure DevOps Services Avantajları Nelerdir?

Yazılım geliştirme için Azure DevOps kullanmanın avantajlarından bazıları aşağıdaki şekildedir:

1. Ölçeklenebilirdir

Azure DevOps, işletmelerin gerektiği gibi ölçeği büyütmesini veya küçültmesini kolaylaştırır.

2. Ekipler arasında işbirliğini kolaylaştırır

Azure Boards gibi hizmetler, ekipler arasında işbirliğini önemli ölçüde artırır.

3. Güvenilirdir

Düzenli bakım ve desteği olan güvenilir bir SaaS platformudur.

4. Yönetim odaklıdır

İş Öğelerini kullanan Azure DevOps, iş sistemlerinin yönetimini koordine etmeyi çok daha basit hale getirir.

5. Uygulanması kolay yükseltmeler sunar

Azure DevOps işletmeler için yükseltmeler ve yamaların uygulanması kolaydır.

6. Sürekli yeni özellikler sağlar

Azure DevOps müşterileri, her üç haftada bir yeni özelliklere erişim elde eder.

Özetle diyebiliriz ki, Azure DevOps, daha iyi çözümler oluşturmak için yazılım mühendislerini, proje yöneticilerini ve bireysel katkıda bulunanları bir araya getirir. İşletmelerin ürünleri geleneksel yazılım geliştirme yöntemlerine göre çok daha hızlı üretmelerini ve geliştirmelerini sağlayarak SDLC’de sürekli ve kademeli iyileştirme sağlar.



    Benzer İçerikler

    Menü